Home / General News / ‘Unusual’ Guildford security poles rejected
Council refused to approve the security poles because they were considered to have an adverse visual impact on the streetscape, landscape of the abutting Swan River foreshore and adjoining properties, and did not meet the objectives of the Department of Biodiversity, Conservation and Attractions’ policies for building in the Swan Canning development control area. Picture Stirling Square, Guildford

‘Unusual’ Guildford security poles rejected

By Claire Ottaviano

A SWAN Council decision to reject a proposal for six security poles at a Guildford home has been upheld by the State Administrative Tribunal (SAT).

The City received a retrospective application to install six pole mounted security cameras around the perimeter of the Swan Street residence in January 2020.

At the time, the poles had been erected but not been fitted with any fixtures.

On May 6, 2020, Council refused to approve the security poles because they were considered to have an adverse visual impact on the streetscape, landscape of the abutting Swan River foreshore and adjoining properties, and did not meet the objectives of the Department of Biodiversity, Conservation and Attractions’ policies for building in the Swan Canning development control area.

Applicant Mark Hansen appealed the decision soon after.

As part of the mediation process, a revised proposal was put to the City in September 2020, which resulted in tensions at Council.

In City of Swan Council’s bloc party revealed (Echo News, October 2, 2020), debate over staff’s recommendation to approve the revised proposal exposed a rift in Council, with alternative motions to approve, refuse, and approve with conditions, tying Council’s vote and consequently seeing the meeting abruptly ended with no decision made.

Thus the matter proceeded to a final hearing for decision by SAT.

Last week, on March 24, SAT found the proposed development was incompatible with its residential setting because the location, scale and “unusualness” of the poles and detracted to an “unacceptable degree” from the visual experience of the heritage precinct and character of the residential setting.

For those reasons SAT declined to approve the proposal and maintained the May 2020 decision of Council.

About The Editorial Team

Echo News gives readers an alternative to other media outlets in WA and enjoys a very high rate of readership in its distribution area. Our Echo News team are a small group of devoted individuals who work hard to give the local community an easy to read, yet intelligent mix of local community stories.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*